Портал вокалистов Украины, России, Белорусии и СНГмикрофон
Ищу вокалиста | Я - вокалист! | Обратная связь

Джеймс Вебб виявив найвіддаленішу активну надмасивну чорну діру з коли-небудь виявлених

Джеймс Вебб виявив найвіддаленішу активну надмасивну чорну діру з коли-небудь виявлених
Добавлено wandre, Четверг, Июль 13, 2023 - 04:55

Крім спостереження за конкретними об'єктами, такими як далекі галактики та планети в нашій Сонячній системі, космічний телескоп "Джеймс Вебб" також використовується для проведення широкомасштабних оглядів окремих ділянок неба. Під час цих оглядів вивчають великі ділянки неба, щоб визначити важливі цілі, як-от дуже далекі та дуже ранні галактики, а також спостерігати гостроцікаві об'єкти, як-от чорні діри. Під час одного з таких оглядів недавно було виявлено найвіддаленішу активну надмасивну чорну діру, яку спостерігали досі.

Джерело

У той час як типова чорна діра може мати масу, що приблизно в 10 разів перевищує масу Сонця, надмасивні чорні діри набагато масивніші, їхня маса може в мільйони та навіть мільярди разів перевищувати масу Сонця. Ці монстри знаходяться в центрах галактик і, як вважається, відіграють важливу роль у формуванні та злитті галактик.

Недавно було виявлено дуже ранній приклад цих надмасивних чорних дір, що датується всього 570 мільйонами років після Великого вибуху. Розташована в галактиці під назвою CEERS 1019, вона була виявлена в рамках дослідження під назвою "Наукове дослідження космічної еволюції на ранніх стадіях" (CEERS), яке використовує "Вебб" для отримання величезних зображень окремих ділянок неба. Розглядаючи регіони далеко від яскравого центру Чумацького Шляху, де немає яскравих прилеглих галактик, що затуляють огляд, дослідження дає змогу виявити дуже тьмяні й далекі об'єкти.

"Погляд на цей далекий об'єкт за допомогою цього телескопа багато в чому нагадує вивчення даних про чорні діри, які існують у галактиках, близьких до нашої власної", - ідеться в заяві провідного дослідника Ребеки Ларсон з Техаського університету в Остіні.

Цікавою є й галактика, в якій знаходиться надмасивна чорна діра. В отриманих даних вона виглядає як три згустки в лінію, а не як єдиний диск, як можна було б очікувати. Це може дати підказки про те, як галактика з'явилася в результаті зіткнення з іншими прилеглими галактиками.

"Ми не звикли бачити так багато структури на знімках на таких відстанях", - каже член команди CEERS Джейхан Карталтепе з Рочестерського технологічного інституту. "Злиття галактик може бути частково відповідальним за підживлення активності чорної діри цієї галактики, що також може призвести до збільшення зореутворення".

Крім цієї чорної діри, CEERS також виявив 11 надзвичайно старих галактик, що належать до періоду, коли вік Всесвіту становив від 470 мільйонів до 675 мільйонів років. Вивчаючи ці дуже ранні галактики, дослідники сподіваються дізнатися про те, як формувалися й росли галактики протягом усієї історії Всесвіту.

"Вебб" першим виявив деякі з цих галактик", - каже Сейджі Фуджімото з Техаського університету в Остіні. "Цей набір, а також інші далекі галактики, які ми зможемо виявити в майбутньому, можуть змінити наше розуміння зореутворення та еволюції галактик протягом усієї космічної історії".



Отправить комментарий
  • Разрешенные теги HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <hr>
  • You can use BBCode tags in the text, URLs will be automatically converted to links
Больше информации об опциях форматирования Captcha Image: you will need to recognize the text in it.
Пожалуйста введите буквы/цифры которые Вы видите на картинке (сорри за неудобства - защита от спам-роботов).

реклама от Google


Login/Register

Друзья! Поддержите проект - поставьте кнопочку или линку. И будет Вам счастье !

Просмотр архивов
« Апрель 2024  
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Главная.Матчасть.Реестр вокалистов.Новый софт.Доска объявлений.Цели проекта Новости RSS, как подписаться

Copyright © 2006 Kupa Skunsoff онлайн анализ, тестирование и проверка работоспособности и скорости доступа к сайту