Портал вокалистов Украины, России, Белорусии и СНГмикрофон
Ищу вокалиста | Я - вокалист! | Обратная связь

РЕПАССАЖ ГОДИННИКА: подовжує життя хронометра

РЕПАССАЖ ГОДИННИКА: подовжує життя хронометра
Добавлено leon.kartagin, Четверг, Июнь 10, 2021 - 07:48

Серед майстрів відповідного профілю в ходу такий термін, як «репассаж годинника». Необізнана людина може навіть злякатися: що таке збираються робити з його улюбленим хронометром? Адже він приніс годинник буквально «на подивитися».

Побоюватися не варто. Репассаж і означає перевірку, тільки дуже ретельну, з перебиранням всього механізму. Причому це не стільки ремонт годинника (хоча в деяких випадках і він теж), скільки техобслуговування з метою профілактики від передчасного зносу.

Можна, звичайно, міняти годинник як рукавички: «зносилися» одні - купити інші. Тільки ось ціна рукавичок непорівнянна з вартістю того ж «Зеніту». А якщо даний аксесуар ще й улюблений або дістався від дідуся - тут без регулярного репассажу точно не обійтися.

Що таке репассаж механічних годинників, і навіщо він потрібен
Термін «репассаж» запозичений з французької мови. Його можна перевести, як «перебирання механізму». Сьогодні це слово активно використовується в професійному сленгу годинних майстрів для назви процесу техобслуговування механізму наручних хронометрів.

Такі моделі годинників вже давно не тільки грають роль функціонального елемента для контролю часу, але і є модним аксесуаром, що підкреслює статус. Дуже важливо, щоб механізм працював справно і при цьому виріб виглядав презентабельно протягом тривалого часу. Особливо якщо мова йде про елітні дорогих моделях.

Репассаж часов представляет собою складний процес, що включає повне розбирання механізму. Всі комплектуючі ретельно очищаються від забруднень, покриваються спеціальним мастилом і встановлюються на своє місце. В ході такого обслуговування деталі, які стали непридатними, замінюються новими.

Часто задається питання: чи потрібен репассаж кварцовим годинникам? Так, якщо це електромеханічна модель. Для обслуговування чисто електронних виробів застосовуються зовсім інші технології. Крім того, репассаж не потрібно наручним годинникам, які довго пролежали в упаковці.

Якщо ж ви деякий час носили свій хронометр на руці, то процедура репассажа необхідна, щоб:

зробити діагностику працездатності годинникового механізму і його деталей;

гарантувати точність і надійність годинникового механізму;

уникнути серйозних несправностей і дорогого ремонту;

усунути неточність ходу.

Досвідчені годинникарі вважають, що сучасним годинниках репассаж потрібен навіть більше, ніж тим моделям, які були зроблені в минулому столітті. Це обумовлено більш високими вимогами до точності нових хронометрів. Якщо раніше похибка могла досягати однієї хвилини, то зараз вона не повинна перевищувати 20 сек. Крім того, сучасні механізми мають і більш складну конструкцію.

Як часто потрібно проводити репассаж наручних годинників
Всіх власників годинників можна умовно поділити на дві великі групи: перші у всьому довіряють компанії-виробнику і проводять технічний огляд в середньому кожні 3-4 роки. Другі ж біжать в майстерню, тільки якщо вже стався збій в механізмі, годинник постійно поспішають / відстають або порушений автоподзавод.

Розберемося, який підхід до обслуговування годинника допоможе продовжити термін їх служби.

Простий приклад. Швейцарська компанія Moebius, що є частиною відомої на весь світ Swatch Group, виробляє масла синтетичного типу, термін придатності яких становить 6 років. Логічно, що Moebius радить покупцям саме з таким же інтервалом здійснювати сервісне обслуговування виробів. Виходить, що періодичність, з якою слід проводити репассаж швейцарських годинників, залежить тільки від характеристик часового масла, а не від стану і вигляду механізму. Безумовно, це не так. А ось виробник часов van cleef & arpels рекомендує проводити сервісне обслуговування раз в 3-4 роки.

Потрібно провести діагностику стану їх механізму. Досвідчений майстер зможе розповісти не одну історію, коли йому попадалися хронометри, що не обслуговувалися десять і більше років, проте продовжували справно служити своєму господареві. Буває і навпаки, коли вже після 5-ти років механізм сильно зношується. Чому так відбувається? Потрібно відзначити, що якість виробництва і особливості конструкції годин чинять сильний вплив на термін їх служби і періодичність репассажа. Багатофункціональні пристрої з великим запасом ходу вимагають більш частого профілактичного обслуговування.

В середньому рекомендується віддавати годинник на технічне обслуговування кожні 3-5 років. Деякі великі майстерні самі визначають, коли необхідно проводити репассаж хронометра. Для цієї процедури обов'язково використовується професійне обладнання. Спочатку годинникар проводить поверхневий огляд виробу на предмет виявлення зовнішніх дефектів. Якщо все виглядає ідеально і механізм працює нормально, майстер швидше за все порадить почекати з обслуговуванням, що вимагає повного розбирання годинника.

Репассаж кварцових годинників не так складний. Якщо вони не мають додаткових функцій, то періодичне обслуговування зводиться лише до заміни батарейки.



Отправить комментарий
  • Разрешенные теги HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <hr>
  • You can use BBCode tags in the text, URLs will be automatically converted to links
Больше информации об опциях форматирования Captcha Image: you will need to recognize the text in it.
Пожалуйста введите буквы/цифры которые Вы видите на картинке (сорри за неудобства - защита от спам-роботов).

реклама от Google


Login/Register

Друзья! Поддержите проект - поставьте кнопочку или линку. И будет Вам счастье !

Просмотр архивов
« Март 2024  
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
29 30 31

Главная.Матчасть.Реестр вокалистов.Новый софт.Доска объявлений.Цели проекта Новости RSS, как подписаться

Copyright © 2006 Kupa Skunsoff онлайн анализ, тестирование и проверка работоспособности и скорости доступа к сайту